Zettel

Eldträd tidig morgon

Eldträd tidig morgon gavs ut av Celanders Förlag i oktober 2013. Det är en diktsamling som sträcker sig mellan Oakland – Paris – Sverige, en värld där vi ställs i skuggan av ett Europa som återigen håller på att falla samman. Det är ett landskap präglat av surrealism och lyrik. Draget till sin spets är denna poesi är en förlängning av de noveller som återfinns i Goplana. Eldträd tidig morgon är ett återvändande till arbetet som poet.

På många sätt är Eldträd tidig morgon en bastard. Inför tanken på att faktiskt sluta skriva samlades alla tidigare manuskript ihop för att sedan slitas sönder i småbitar. Av de små delarna komponerades ett nytt manuskript som slutligen blev den bok som nu publicerats. Det är med tacksamhet som jag fick möjlighet att arbeta med Celanders Förlag. Det fantastiska omslaget utformades av Bok & Form.

Dikterna Framför ett fält med röda blommorRosanne Barr och Medan snön kväver oss från Eldträd tidig morgon är publicerade här på sajten. Kulturmagasinet Rymden har gjort en intervju med mig samt publicerat dikterna Medan barnen leker ute på gården och Transkriptioner av dagsljus.

Petter Malmberg har skrivit en längre recension på sin sajt Butter tar ordet: “En av de starkaste dikterna i samlingen “Transkriptioner av dagsljus” redogör för förhörsmetoder CIA använder sej av. […] “Transkriptioner av dagsljus” följs av en av de ljusare dikterna i samlingen. En kort fin dikt om en tidig morgon med författarens dotter. Ett exempel på hur väl sammansatt samlingen är.

Även Kvällsposten har en recension av Eldträd tidig morgon: “[Diktsamlingen] blir således framförallt en lyrisk krönika över ett Europa i förfall, alltmer uppätet av fascism och avregleringar – och en reflektion över individens plats i det, i vårt hörn i Sveriges södra landsända.

Helsingborgs Dagblad har publicerat en recension av diktsamlingen med rubriken Ömhet – och isande vrede: “Eldträd tidig morgon är en av dessa ytterst få diktsamlingar i samtiden som lyckas med att balansera språk, minne, erfarenhet, politik och etik i en form som gör att man förstår att detta är avgörande lyrik.”

Diktsamlingen recenseras även i nr 20 av Populär Poesi. “Det har gått nästan ett halvt sekel mellan Sonnevis Vietnam-rapporteringar och Jeschko-Edbergs afghanska krigsbilder. I Sonnevis dikt är TV nedskriven med versaler, men i Jeschko-Edbergs har teve fått gemener. Detta i en tid då tevens dominans med fasta tablåer mer och mer överges och reklamkanalernas kamp om tittare står i skarp pendang mot public services nytolkningar av sitt sändningsuppdrag. Ett minst sagt förändrat medieklimat, men trots detta känns det som världen i viss mån stått stilla när man jämför dessa två dikter. Samma krig, samma fasor, bara nya skådeplatser.”

Tidningen Kulturen har en kort recension: Bland annat skriver dom “Man får en känsla av att någon försöker skrika genom regnet. Denna någon har en röst som pendlar mellan det personliga och det allmänna, mellan familjen och politiken.

Att beställa Eldträd tidig morgon

Eldträd tidig morgon finns tillgänglig nu. Boken kan köpas både på Adlibris eller Bokus. Annars går det bra att beställa direkt från Celanders Förlag.

 

 • Kristian Lundberg says:

  Posted: 2013/08/17


  Det här är en av diktsamlingarna som jag har längtat efter att få ta del av, länge - mycket länge. Så, oktober blir en bra månad! Reply

 •  

  Bokinformation

  Titel: Eldträd tidig morgon
  Utgivningsår: 2013
  Förlag: Celanders Förlag
  Format: Danskt band, 96 sidor
  ISBN: 978-91-87393-01-3